
BLOGI
LIHA-NIGIRIÄ JA PARSAA MUSTALLA SEESAMILLA
-
VALMISTELU: 1 TUNTI
VALMISTUS: 30 MINUUTTIAANNOKSIA: 6
VAIKEUSTASO: 4/5
-
SACHIE NOMURA
Aichissa, Japanissa syntynyt, mutta viimeiset 20 vuotta Uudessa-Seelannissa viettänyt Sachie Nomura on Australaasian alueen suurimman aasialaisen kokkikoulun, Sachie’s Kitchenin perustaja. Nomura toimii pääkokkina CLOUDY BAY Marlboroughissa ja CLOUDY BAY Central Otagossa. Hän on tehnyt myös oman keittokirjan, ja hän toimii yrittäjänä ja innovoijana – Nomuran avokadomaito voitti vuoden 2020 World Food Innovation –palkinnon parhaana terveys- tai hyvinvointijuomana. Kaiken lisäksi hänellä on myös oma televisio-ohjelma ”Sachie’s Kitchen”. Nomura elää Aucklandissa yhdessä aviomiehensä Nickin ja poikansa Zachariahin kanssa.
PERSPEKTIIVI
Nomura on sekä kulinaristisena kouluttajana että washokun (perinteisen japanilaisen keittiön) lähettiläänä omistautunut tutustuttamaan vieraansa japanilaisen keittiön monimutkaisuuksiin. Hän arvioi varovasti vieraidensa kiinnostusta ja mukavuustasoa ennen kuin hän esittää ruokalistat, joita ohjaavat japanilaiset konseptit shibui (miellyttävä yksinkertaisuus) ja gomi goshoku goho, kulinaarinen tasapainoteoria, joka pitää sisällään viisi tapaa laittaa ruokaa, viisi makua ja viisi väriä.INSIPIRAATIO ANNOKSIIN
LIHA-NIGIRI
Nigiri tehdään perinteisesti riisistä, jonka päälle asetetaan korkealuokkaista raakaa kalaa. Tässä annoksessa Nomura kuitenkin käyttää raa'an kalan sijasta hiiligrillattua lihaa. ”Mitä tahansa teenkin, haluan tehdä asioita ymmärrettäväksi ihmisille, jotta he eivät kokisi oloaan uhatuksi” hän kertoo, ”joten antamalla heille lihaa, yleistä proteiinin lähdettä länsimaisessa kulttuurissa, halusin laittaa heidät yhteen, itä tapaa lännen.”PARSAA MUSTALLA SEESAMILLA
Tämän annoksen keskiössä on gomo goshoku gohon viides maku: umami, joka löytyy seesaminsiementahnasta: yhdistelmästä siemeniä, ruskeaa sokeria ja soijakastiketta. Myös värit, kaksi viidestä: eloisa vihreä ja musta jauhe, miellyttävät silmää. Annoksen yksinkertaisuus antaa mahdollisuuden hyväksyä helpommin mustan seesamin, joka on syöjälle kenties uusi ainesosa. -
AINESOSAT
LIHA-NIGIRI
- Sushi-riisiä – 320 g keitettynä ja sekoitettuna sushietikkaan keittämisen jälkeen
- Sisäfilettä – 10 g per annos
- Hienoa suolaa
- Inkivääriä
- Kevätsipulia
- 100 ml soijakastiketta
- 100 ml miriniä
- 100 ml ruoanlaittosakea
- 50 g ruskeaa sokeria
PARSAA MUSTALLA SEESAMILLA
- 60 parsaa, kuorittuna ja leikattuna (3-4 palaa, noin 5 cm pitkiä)
- 10 g mustaa seesamijauhetta
- 10 g ruskeaa sokeria
- 10 ml soijakastiketta
-
LIHA-NIGIRI
SUSHI:
Keitä riisi ja sekoita sushi-viinietikan kanssa, kun valmista.TERIYAKI-KASTIKE:
Sekoita soijakastike, mirini, sake ja ruskea sokeri, ja keitä kiehuvaksi. Keitä sen jälkeen matalalla lämmöllä, kunnes kastikkeesta tulee paksua.LIHA:
Leikkaa liha ohueksi, tee se nigiriksi ja ripottele päälle hienoa suolaa. Grillaa ja ja voitele teriyaki-kastikkeella, kun valmista.KORISTELU:
Raasta inkivääriä, upota sipulia jääkylmään veteen.ANNOSTELU:
Järjestyksessä: riisi, liha, inkivääri ja sipuli. -
PARSAA MUSTALLA SEESAMILLA
PARSA:
Laita parsat suolaveteen 2,5 minuutiksi. Kuivaa vesi ja huuhtele kylmän veden alla, jonka jälkeen kuivaa uudelleen. Leikkaa puoliksi jos ne ovat isoja (poislukien pää).SEESAMITAHNA:
Jauha mustaa seesamitahnaa käyttämällä morttelia. Sekoita musta seesamijauhe, ruskea sokeri ja soijakastike. Lisää tahna kolmeen eri pussiin. Koristele valkoisilla seesamin siemenillä ja tarjoile.