1. Tutustu Lexukseen
  2. Ajankohtaista
  3. Lentävä ALTO-muotoilukonsepti voitti Soul of Future Premium -ohjelman
Lexus palvelee
Internet Explorer 11 -selainta ei tueta. Käytäthän toista selainta saadaksesi parhaan mahdollisen käyttökokemuksen.
The Soul of Future Premium

ALTO-MUOTOILUKONSEPTI VOITTI KILPAILUN

Lexuksen muotoiluhaasteen, jonka tarkoituksena oli visioida, millaista ylellinen liikkuvuus voisi olla vuonna 2040, voittajaksi on valittu ALTO, radikaali konsepti henkilökohtaisesta, maapallon kaltaisesta lentävästä ajoneuvosta.

Richard Newmanin työ valittiin voittajaksi Lexus 2040: the Soul of Future Premium -ohjelman kuuden finalistin joukosta. Lexus ja Royal College of Art (RCA) esittivät yhdessä hankkeen, jossa haastettiin Intelligent Mobility Design Centren (IMDC) jatko-opiskelijat tutkimaan uusia ajoneuvoarkkitehtuureja, jotka vastaavat eurooppalaisen kaupunkielämän ja yhteiskunnan muutoksiin sekä hahmottamaan uudelleen Lexuksen mahdollista roolia ylellisenä liikkuvuusbrändinä.

ALTO on vetykäyttöinen VTOL-ajoneuvo, jonka riipusmainen muoto on saanut vaikutteita kuumailmapalloista ja minikasvihuoneista. Newmanin katse on tulevaisuudessa, missä teknologiasta tulee niin arkipäiväistä, että sitä ei pidetä enää ylellisyytenä, vaan ihmiset arvostavat ”arjen juhlaa” premium-kokemuksina. Hän kuvailee ajoneuvoa ”koruksi taivaalla – kuin pilven korvakoru”, jonka ulkopuolen voi personoida. Muotoilun toimivuus mahdollistaa myös saumattoman telakoitumisen rakennusten kylkeen.

”Halusin luoda jotain melko haastavaa, mikä herättäisi huomiota, mutta saisi ihmiset myös hymyilemään. Suunnitteluprosessi osoittautui varsin orgaaniseksi ja tarvittavat muutokset tulivat varsin selviksi ohjelman edessä Lexuksen suunnittelijoiden myötävaikutuksella.” Newman kertoo.

Kuusi kuukautta kestänyt ohjelma piti sisällään mentorointi- arviointitilaisuuksia, joihin osallistuivat Lexuksen Euroopan muotoilustudion ED2:n toimitusjohtaja Ian Cartabiano ja Senior Manager Lance Scott yhdessä IMDC:n puheenjohtaja Dale Harrowin ja RCA:n Intelligent Mobility -ohjelman johtaja Chris Thorpen kanssa. Heidän lisäkseen tuomaristoon kuuluivat kirjailija ja kommentaattori Nargess Banks ja Lexus Europen edustajia, jotka valitsivat voittajan.

Muotoilijat esittelivät työnsä henkilökohtaisesti tuomaristolle IMDC:ssä järjestetyssä seremoniassa 15. maaliskuuta. Voittajan lisäksi kaksi toiseksi tullutta työtä palkittiin: Zhenyu Kongin (Kiina) Lexus #Units ja Ben Millerin (Kanada) Crucible.

Lexus #Units -konseptin ainutlaatuinen muotoilu on saanut vaikutteita rannan suuntaisten hiekkasärkkien muodoista. Se on myös erittäin joustava ja se sopeutuu tarvittaessa kapeillekin teille. Sisätiloja voidaan mukauttaa käyttämällä blockchain-teknologiaa, joten NFT-taideteokset voidaan ottaa mukaan matkalle. Se palvelee alfa-sukupolven halua monimuotoiseen itseilmaisuun hyödyntämällä sosiaalisen median suosiota mielipiteiden ja tunteiden jakamisessa. Se on ylellinen jaettu tila, sillä saavuttaessa määränpäähän ajoneuvo voi muodostaa yhteyden virtuaalisesti muihin ajoneuvoihin, jolloin sitä voi käyttää projektorilaitteena esimerkiksi osallistumiseksi virtuaalisesti konsertteihin ja juhliin.

Crucible on vetykäyttöinen ajoneuvo, joka jakaantuu eri käyttötarkoitusten mukaan. Se erottaa henkilökohtaisesti omistetun ylellisen matkustamon teknologiasta luodakseen palvelun, joka on sekä huoleton että yksilöllinen. Cruciblessa yhdistyy yhteisomistajuus ja yksinomistajuuden tarjoama joustavuus sisätilojen osalta. Muuntuva matkustamo mukautuu mihin tahansa kokoonpanoon saumattoman mukavuuden takaamiseksi ja sen voisi jopa sijoittaa sisälle kotiin. Sen käyttäjät voivat valita esimerkiksi eri ajoneuvon arkikäyttöön ja viikonloppuihin, kun he haluavat tavata muita ihmisiä. Millerin valoisaan ja ilmavaan ajoneuvoon on helppo mennä sisään ja poistua, sekä siinä voi matkustaa mukavasti makuullaan.

”Kaikki muotoilijat tekivät meihin vaikutuksen ajattelullaan, ideoinnillaan ja mielikuvituksensa laajuudella. Heidän tuotoksensa eivät olleet pelkkää fantasiaa, vaan ne perustuivat tosiasioihin perustuvaan tutkimukseen siitä, mitä ”premium” voisi tarkoittaa tulevaisuuden yhteiskunnassa. Sen pohjalta he loivat jotain hyvin eteenpäin ajattelevaa. Richard Newmanin voittotyössä kaikki oli hyvin harkittua ja toteutettua. Hänen positiivinen ja optimistinen näkemyksensä Lexuksen tulevaisuudesta on juuri sitä, mitä haluamme brändiltämme – jotain, mikä voi tuoda hymyn kaikkien kasvoille.” Lance Scott sanoi.

”Tämä on ollut erittäin palkitseva projekti kaikille mukana olleille ja Lexuksen kanssa olemme voineet tutkia syvällisiä liikkuvuuteen liittyviä kysymyksiä tulevaisuuden elämäntyyleistä ja tuotteista. Tulokset osoittavat, kuinka nuoret muotoilijat ajattelevat syvällisesti liikkuvuuteen liittyviä kysymyksiä ja tuovat hankkeeseen mukaan monista eri kulttuuritaustoista peräisin olevia päivittäisiä kokemuksiaan.” Professori Dale Harrow kommentoi.

”Brändinä kannustamme ja tuemme aktiivisesti uusien muotoilulahjakkuuksien ja heidän ajattelunsa kehitystä. Tämä hanke on tuottanut kiehtovia ja innostavia uusia ideoita siitä, miten Lexus voisi kehittyä brändinä vastaamaan muuttuviin liikkuvuusvaatimuksiin ja odotuksiin siitä, mitä ”premium” tarkoittaa.” Etienne Plas, Senior Manager, Lexus Product Communications kommentoi.