1. Tutustu Lexukseen
  2. Ajankohtaista
Lexus palvelee
Internet Explorer 11 -selainta ei tueta. Käytäthän toista selainta saadaksesi parhaan mahdollisen käyttökokemuksen.
AJANKOHTAISTA

KESÄREISSUJA SUOMESSA: PIENI RENGASTIE

Uudessa Kesäreissuja Suomessa –sarjassa tutustaan kotimaisiin matkailukohteisiin autoilevan ihmisen näkökulmasta. Sarjan toisessa osassa kierrämme pienen rengastien.

Turun saaristo on tunnettu kauniista maisemista ja erinomainen tapa tutustua siihen on noin 250 km pitkän saariston rengastien kiertäminen. Reitillä on runsaasti lauttamatkoja saarten välillä ja paljon nähtävää, jonka takia sen kiertämiseen suositellaankin varattavaksi 2-5 päivää. Onneksi myös kiireisemmälle aikataululle on vaihtoehto, pieni rengastie, jonka ehtii tarvittaessa kiertämään yhden päivän aikana. Jos reitistä haluaa kuitenkin saada mahdollisimman paljon irti, suosittelemme varaamaan sille 2 päivää aikaa.

HELSINKI - TURKU

Matkamme ensimmäinen etappi on Helsingistä Turkuun. Olemme saaneet reissua varten käyttöömme Lexus ES –sedanin, ja matkalla onkin hyvin aikaa tutustua sen ominaisuuksiin moottoritieajossa. ES:n kuljettajakeskeinen ohjaamo ilahduttaa, sillä hallintalaitteiden käyttö on helppoa ja intuitiivista ajaessa, ja sen lukuisat ajomukavuutta parantavat ominaisuudet, kuten mukautuva vakionopeudensäädin ja kaistavahti, joka pitää auton itsestään kaistalla, tekevät ajamisesta helppoa ja hauskaa.

Saavumme Turkuun, jossa aurinko lämmittää mukavasti pilvettömältä taivaalta. Historian täyteisessä kaupungissa on paljon nähtävää, ja pysähdystä kannattaakin suunnitella etukäteen, jotta siitä saa mahdollisimman paljon irti. Pelkästään Turussa voisi viettää useamman päivän tutustumalla nähtävyyksiin, mutta valitettavasti aikataulut ovat rajalliset, ja joudumme jatkamaan matkaa. Ehdimme kuitenkin viettää hyvän tovin kävelemällä Aurajoen rantaa pitkin ja vierailemalla Turun linnassa.

TURKU - PARAINEN - NAUVO

Seuraava etappimme on Parainen, joka tunnetaan myös saariston pääkaupunkina, sillä siihen kuuluu nykyisin myös Nauvo, Korppoo, Iniö ja Houtskari. Navigaattori päälle ja matka jatkuu. ES-mallin peruutuskamera on mukava lisä kaupungissa peruuttaessa, sillä se myös varoittaa tarvittaessa, mikäli takaa lähestyy toinen auto. Lämpimänä kesäpäivänä oppii arvostamaan myös ilmastoituja penkkejä, jotka viilentävät mukavasti.

Paraisilla voisi käydä tutustumassa keskiaikaiseen harmaakivikirkkoon, kalkkikivilouhokseen, sekä kotiseutu- ja teollisuusmuseoon, mutta tällä kertaa jatkamme matkaa suoraan Lillmälöhön, jossa pääsemme tekemään ensimmäisen lauttamatkamme Nauvoon.

Nauvon keskustassa on autoilevan ihmisen iloksi paljon pysäköintitilaa, ja saammekin ES:n parkkiin sataman kupeeseen. Viihtyisässä satamassa voi muun muassa ihailla näyttäviä veneitä ja käydä ostoksilla pienissä kojuissa. Nauvossa on myös lukuisia laadukkaita ravintoloita, joissa kannattaa pysähtyä nauttimaan maukkaista annoksista.

NAUVO - RYMÄTTYLÄ - NAANTALI

Vatsa täynnä on mukava jatkaa matkaa kohti Rymättylää. Yhteysalus kulkee Nauvon ja Rymättylän välillä vain 3 kertaa päivässä, eikä siihen voi varata paikkaa, joten aikataulut kannattaa tarkistaa etukäteen. Yhteysalus pysähtyy matkalla myös kiehtovan historian omaavaan Seilin saareen, mutta valitettavasti sinne ei pääse autolla. Tunnin kestävä matka kuluu mukavasti aurinkokannella saariston maisemia ihaillessa.

Matkallamme on vielä yksi lyhyt lauttamatka Hämmärönsalmen yli. Aikaa säästääksemme päätämme tällä kertaa ohittaa Rymättylän ja jatkaa suoraan kohti Naantalia.

Saavumme Naantaliin, joka on päivän viimeinen kohteemme. Aurinkoinen Naantali tarjoaa paljon nähtävää ja tekemistä kaiken ikäisille, sillä löytyyhän kaupungista esimerkiksi Kultarannan puutarha, vanha kaupunki, luostarikirkko, ja Muumimaailma. Päätämme nauttia Naantalin ilta-auringosta vanhassa kaupungissa.

Reissun kohteet on nähty, ja kotimatkamme voi alkaa. Onneksi ES:n ominaisuudet ja hiljaisuus tekevät ajamisesta nautinnollista pitkänkin päivän jälkeen. Päivän päätteeksi on vielä mukava vilkaista kulutusta, sillä ES:n itselataava hybridijärjestelmä tekee ajamisesta taloudellista.

Tietoa reitistä: pieni rengastie

Pituus: 120 km
Reitti: Turku – Parainen – Nauvo – (Seili) – Rymättylä – Naantali - Turku
Reitin aukioloajat (2020): 1.6.-30.8., 4.-6.9., 11.-13.9., 18.-20.9.
Lautat: Parainen – Nauvo (ilmainen, noin 15 minuutin välein), Nauvo – Seili – Rymättylä (maksullinen, 3 kertaa päivässä, Seilissä ei poisjääntiä autoilijoille), Hämmärönsalmi (ilmainen, noin 20 minuutin välein).
Kesto: 1-2 päivää