Ancient craft meets new design hero

LEXUKSEN MUOTOILUPALKINNOT

VANHA KÄSITYÖTAITO KOHTAA UUDEN MUOTOILUN

CRAFTED FOR LEXUS -mallistossa hyväksi todettu käsityötaito ja nykyaikainen muotoilu muodostavat ainutlaatuisen tuotemalliston. Kaksi upouutta esinettä on tullut mukaan jatkuvasti kasvavaan valikoimaan.
”Olisimme iloisia, jos käsintehdyt tuotteemme saisivat nuoret kiinnostumaan perinteisestä käsityötaidosta ja käsityöammateista”, kertovat Hiromichi Yumoto ja Takefumi Momose SEE SEEltä, joka on japanilainen kuuluisiin Hikimono-käsitöihin erikoistunut kodintuotteiden brändi. Hikimono-taiteen juuret ulottuvat Yayoi-kauteen, ja sen keskus on Shizuokan prefektuurissa, missä käsityölaiset, kuten Momose, ja muotoilijat, kuten Yumoto, tekevät yhteistyössä pyöreitä puuastioita ja kulhoja käyttäen kiertopyöriä ja sorveja. ”Brändimme tuottaa laatua, joka voidaan saavuttaa vain perinteisellä, analogisella työtavalla. Mutta jokaisessa luomuksessamme on nykyaikainen muotoilu, joka puhuttelee muodinluojia kaikkialla maailmassa.”
Ensimmäinen CRAFTED FOR LEXUS -mallisto tuli markkinoille 2013, minkä jälkeen Lexus on ottanut tehtäväkseen tuoda maailmaan historiallisia, mutta kuitenkin nykyaikaisia käsitöitä, kuten SEE SEE -brändin Hikimono-tuotteita. Uuden sukupolven taitavia käsityömestareita juhlistaen tuotelinja koostuu brändiin kuuluvista lifestyle-tuotteista, ja se heijastaa Lexuksen sitoutumista kaikkein hienoimpaan käsityötaitoon ja muotoiluun. Kuvasto sisältää niin One Kiln -keramiikkaa ja Niime Tamakin käsinkudottuja huiveja kuin minimalistisia Bsize-pöytälamppuja ja Kaneko Optical -aurinkolaseja yhdessä Tokion, Dubain ja pian upouudessa New Yorkin INTERSECT BY LEXUS -toimipaikassa myytyjen ja esiteltyjen tuotteiden kanssa. SEE SEE -malliston tiimalasin mallinen Hikimono-astia tuli hiljattain mukaan jatkuvasti kasvavaan japanilaiseen tuotelinjaan.
        Ancient Craft full width image 1
”Kun aloin miettiä tätä projektia, ajattelin, että olisi mielenkiintoista tehdä Hikimono-astia, joka pohjautuu yhteen Lexuksen tärkeimmistä elementeistä: tiimalasisäleikköön”, Yumoto sanoo. Ja niin Yumoto (SEE SEEn muotoilusta huolehtiva) ja Momose (käsityöläinen, joka tuottaa jopa omat teränsä ja koneensa) alkoivat kehittää erityistä tiimalasin muotoista Hikimono-astiaa CRAFTED FOR LEXUS -mallistoon.
Tämän ainutlaatuisen puuastian kehitysprosessi koostui Momosen piirtämästä, Yumoton muotoiluun pohjautuvasta suunnitelmasta, minkä jälkeen valmistettiin prototyyppi ja muokattiin kokoa ja puun leikkauksia, kunnes molemmat olivat tyytyväisiä. ”Yritin toden teolla saada kaiverrukseen oikean syvyyden heijastamaan tiimalasisäleikön kauniita linjoja”, Momose selittää. ”Yleensä Hikimonossa on kaiverrukset vain yhdellä puolella, mutta tiimalasin muotoisessa astiassamme on kaiverrukset sekä sisä- että ulkopuolella.
Pari ryhtyi yhteistyöhön teevärjäykseen erikoistuneiden käsityöläisten kanssa kaiverrettujen puuastioiden värjäämiseksi syvän mustaan sävyyn. Tulos korostaa kauniisti teevärjäyksen läpi kuultavan valkosaarnipuun yksilöllisiä mittasuhteita. ”Meille oli tärkeää välittää ylellinen vaikutelma, josta Lexus tunnetaan”, Yumoto sanoo. ”Hikimono ei vaikuta niin korkealuokkaiselta näkyvissä olevien puusyiden vuoksi, minkä vuoksi päätimme käyttää teevärjäystekniikkaa tehdäksemme siitä omalaatuisemman. Tiimalasin muotoisen astiamme kiillotettu pinta ja ainutlaatuinen kuviointi muistuttaa Lexus-brändin ylellisyyttä ja täydellisyyttä.”
SEE SEEn tiimalasin muotoisen astian lisäksi Lexus on lisännyt vielä yhden uuden tuotteen CRAFTED FOR LEXUS -valikoimaan: Studio Kobinin kirkkaan ja turkoosin lasin, josta on kaksi kokoa. Fukuokan prefektuurissa sijaitsevan Studio Kobinin käsityöläinen Toshiyasu Nakamura tekee Kiriko-lasinhiontaa, perinteistä käsityötaitoa, jossa käytetään kirkkaita värejä ja mutkikkaita lasiin hiottuja kuvioita juomalaseissa ja koriste-esineissä. ”Kiriko-laseissa on tavallisesti vahvoja värejä, kuten sinistä tai punaista, mutta minä valitsin kirkkaan ja turkoosin rauhallista, harmonista vaikutelmaa varten”, Nakamura selittää. Nakamura, jonka historia alkaa puunveistosta, on tottunut tekemään asioita eri tavalla kuin muut Kiriko-käsityöläiset ja lisäämään omaa persoonallisuutta kaikkiin muotoiluihinsa. ”Hion lasia samalla tavalla kuin veistän puuta”, Nakamura sanoo. ”Useimmat Kiriko-taiteilijat käsittelevät lasia erittäin varovasti seuraten viivoja, jotka he ovat piirtäneet etukäteen. Mutta minä hion lasia vapaasti, niin kuin puunveistäjä tekee. Siitä on muodostunut tyylini.”
Kiriko, ainutlaatuinen japanilainen käsinhiontaperinne, jossa värilliseen lasiin hiotaan hienoja kuviota, heijastaa valoa upeasti riippuen niin valon kuin katsojan katseen kulmasta.
        Ancient craft gallery 5
For the CRAFTED FOR LEXUS collaboration, Studio Kobin took inspiration from the impressive interior of the Lexus LS, which features carved glass accents developed by Nakamura and other Kiriko glassworkers. The numerous unique elements within the LS are a reminder of the level of takumi artistry of Lexus: for the LS, the brand uses special Kiriko-cut glass as an interior door-trim piece, which is beautifully delicate yet strong because of the latest glass-reinforcement technologies.

TAIDON TASO, JOLLAISTA EI TÄHÄN MENNESSÄ OLE NÄHTY AUTOSSA

Studio Kobinin kirkkaan ja turkoosin lasin kuvio on sama kuin LS:n ovisomisteessa, joka heijastaa sen liikettä ja ainutlaatuista hohtoa. ”Pyysin lasinpuhaltajia valmistamaan alkuperäisen lasin vapaan puhalluksen menetelmällä, mikä antaa jokaiselle kappaleelle ainutlaatuisen muodon”, Nakamura sanoo. ”Kahta samanlaista lasia ei ole, sillä mukautan hiontaa, linjojen paksuutta ja hiontakulmaa näiden yksilöllisten muotojen mukaisesti.”

Olipa kyseessä Hikimono-puutyöt tai Kiriko-hiottu lasi, SEE SEEn tiimalasin muotoinen astia ja Studio Kobinin lasit ovat täynnä tarinoita, joita vain ainutlaatuisesti valmistetut tavarat voivat kertoa. Ne on todella valmistettu käsin, ja ne ovat hienon käsityötaidon ensiluokkaisia esimerkkejä, minkä vuoksi ne täydentävät ihanteellisesti CRAFTED FOR LEXUS -mallistoa.