1. Tutustu Lexukseen
 2. Muotoilu
 3. LDA 2023: Winners Announced
Lexus palvelee
Internet Explorer 11 -selainta ei tueta. Käytäthän toista selainta saadaksesi parhaan mahdollisen käyttökokemuksen.
MUOTOILU

LEXUS DESIGN AWARD 2023 -KILPAILUN VOITTAJAT

Lexus on julkistanut kansainvälisen, nousevia luovia kykyjä palkitsevan Lexus Design Award 2023 -kilpailun neljä voittajaa.

Kolmijäseninen tuomaristo, johon kuuluivat Paolan Antonelli, Karim Rashid ja Simon Humphries, valitsivat voittajat 2 068 osallistujan joukosta 63 eri maasta. Valintakriteerit perustuivat Lexuksen perusperiaatteisiin vauraan yhteiskunnan ja paremman tulevaisuuden luomiseksi: ennakoi, innovoi, kiehdo ja lisää onnellisuutta.
 
Lexuksen 11. muotoilukilpailun voittajat jatkavat perinteistä nykyhetken ongelmien ja trendien käsittelyä teemalla ”Muotoilua parempaa huomista varten”. Neljä vahvaa voittajaehdotusta tähtäävät tiettyjen sosiaalisten ongelmien ratkaisemiseen tulevia vuosikymmeniä silmälläpitäen.
 
Neljän voittajan valinnan jälkeen tuomari Paola Antonelli kommentoi kilpailua: ”Olen toiminut tuomarina ensimmäisestä Lexuksen muotoilukilpailusta lähtien ja arvostan yhä enemmän kaikkialta maailmasta tulevien satojen nuorten muotoilijoiden anteliaisuutta, kykyä ja energiaa. Olen huomannut, kuinka muotoiluala kehittyy näiden suunnittelijoiden yhä visionäärisemmän mutta myös realistisemman, koko ihmiskunnan ja muun luonnon kattavan näkemyksen myötä".

LEXUS DESIGN AWARD 2023 -VOITTAJAT

 

 • Fog-X, suunnittelija Pavels Hedström (Ruotsi, toimii Tanskassa)
  • Laajennettava liikkuva elinympäristö, joka kerää sumua ja muuttaa sen juomavedeksi.
 • Print Clay Humidifier, suunnittelija Liu Jiaming (Kiina)
  • 3D-tulostettu, ei sähköinen, kierrätetystä keraamisesta jätteestä valmistettu ilmankostutin.
 • Touch the Valley, suunnittelja Temporary Office (Singapore & Kiina, toimii Yhdysvalloissa)
  • 3D-ääriviivapalapeli, joka auttaa näkövammaisia oppimaan fyysisestä ympäristöstä.
 • Zero Bag, suunnittelijat Kyeongho Park & Yejin Heo (Korean tasavalta)
  • Veteen liukeneva vaatepakkaus, joka toimii pesuaineena poistaen kemikaalit vaatteista.
    

Tammikuun puolivälistä alkaen voittajat osallistuvat kolmen kuukauden mentorointiohjelmaan yhteistyössä neljän maailmanluokan luovan kyvyn kanssa: Marjan van Aubel, Joe Doucet, Yuri Suzuki ja Sumayya Vally. Tämän prosessin tavoitteena on hioa voittajien ideoita ja kehittää ehdotuksesta prototyyppi.

Ensimmäisen kerran mentorina toimiva Marjan van Aubel kertoo: ”Elämme haastavia aikoja, jolloin tulevaisuutta varten luomassamme designissa on otettava huomioon sen toimivuus tulevina vuosina. Eli onko se sopiva, käytännöllinen ja mahdollinen? Toivon voivani antaa heille tulevaisuudenkestävän näkökulman. Tämä tarjoaa nouseville luoville kyvyille ponnahduslaudan heidän uralleen. Olen innoissani saadessani olla osa tätä!”

Tänä keväänä Lexus esittelee, kuinka voittajien prototyypit ovat kehittyneet ja puhjenneet kukkaan mentorien tuella. Lisäksi Lexuksen muotoilupalkinto 2023 -kilpailun tunnettuuden lisäämiseksi kaikkialla maailmassa yleisö kutsutaan osallistumaan People’s Choice Award -äänestykseen. Tämän palkinnon kautta kuka tahansa voi valita neljän voittajan joukosta suosikkinsa, joka edustaa parhaiten teemaa ”Muotoilua parempaa huomista varten”. Tarkemmat tiedot julkistetaan myöhemmin.

LEXUKSEN MUOTOILUPALKINTO

FOG-X

Fog-X on laajennettava liikkuva elinympäristö, joka pystyy keräämään sumua ja tuottamaan siitä 10 litraa juomavettä päivässä. Sitä voidaan käyttää veden keräämiseen kuivissa ympäristöissä kaikkialla maailmassa, missä vedestä on pulaa. 
MAA: RUOTSI, TOIMII TANSKASSA

PAVELS HEDSTRÖM

Suoritettuaan arkkitehtuurin ja äärimmäisten ympäristöjen maisterintutkinnon Tanskan kuninkaallisen akatemian Arkkitehtuurin ja suunnittelun konservoinnin laitokselta Pavels Hedström aloitti uransa arkkitehtinä. Hän tutkii työssään, kuinka lähestyä olemassa olevia ekosysteemejä kokonaisvaltaisesti.
LEXUKSEN MUOTOILUPALKINTO

PRINT CLAY HUMIDIFIER

Print Clay Humidifier on 3D-tulostettu, kierrätetystä keraamisesta jätteestä kestävästi valmistettu savi-ilmankostutin. Se toimii itsenäisesti ja sitä voidaan käyttää seinää tai ikkunaa vasten, joten se sopii pieniin tiloihin. Ainutlaatuisesti muotoiltu rakenne lisää veden imeytymistä. Malli on sekä toiminnallinen että tyylikäs.
MAA: KIINA

JIAMING LIU

Jiaming Liu on teollinen muotoilija, joka keskittyy tuomaan uusia näkökulmia ihmisten jokapäiväiseen elämään. Tällä hetkellä hän tutkii poikkikulttuurista ja kestävää muotoilua. Hän syntyi Kiinassa, jossa hän suoritti kandidaatintutkinnon sekä äskettäin maisterintutkinnon Folkwang University of the Art’sista.
LEXUKSEN MUOTOILUPALKINTO

TOUCH THE VALLEY

Topografinen 3D-palapeli on suunnattu näkövammaisille, ja se kootaan sovittamalla viereiset osat yhteen ääriviivojen perusteella. Palapelin kokoaminen auttaa näkövammaisia havainnoimaan, ja rohkaisee kokemaan fyysistä maailmaa kosketuksen kautta.
MAA: VINCENT LAI (SINGAPORE), DOUGLAS LEE (KANADA), TOIMII YHDYSVALLOISSA

TEMPORARY OFFICE

Temporary Office on Kalifornian yliopistosta (Berkeley) valmistuneiden Vincent Lain ja Douglas Leen muotoilutiimi. Tiimi on työskennellyt projekteissa, jotka ylittävät arkkitehtuurin, julkisen tilan, preservoinnin ja tuotesuunnittelun rajat. Temporary Office keskittyy vahvasti historialliseen tutkimukseen ja ennakkotapauksiin ja pyrkii vastaamaan rakentavasti ympäristömme jatkuvasti muuttuviin tarpeisiin järkevällä mutta leikkisällä tavalla.
LEXUKSEN MUOTOILUPALKINTO

ZERO BAG

Zero Bag on uusi vaatepakkaus, joka sisältää vesiliukoiseen muoviin kiinnitettyjä kuvioituja paperipesuaineita. Zero Bagiin pakattujen vaatteiden vastaanottamisen jälkeen ihmisten tulee pestä sekä vaatteet että pussi pesukoneessa ennen ensimmäistä käyttökertaa. Tämä vähentää tarpeetonta pakkausjätettä ja poistaa vaatteissa mahdollisesti olevat kemikaalit.
MAA: KOREAN TASAVALTA

KYEONGHO PARK & YEJIN HEO

Kyeongho Park ja Yejin Heo ovat teollisen muotoilun maisterintutkinnon opiskelijoita Hanyangin yliopiston ERICA-kampuksella Korean tasavallassa. He tutkivat sosiaalisia- ja ympäristöongelmia ja etsivät käyttäjälähtöisiä ratkaisuja suunnittelun kautta.
Lisätietoa on osoitteessa www.lexusdesignaward.com