2018 lexus technology hero

TEKNOLOGIA

PIONEERING SPIRITS

Tilan ääni.

Ääni kaikessa monimutkaisuudessaan ja kauneudessaan on keskeinen osa jokapäiväistä elämäämme - niille, jotka arvostavat hienosti suunniteltuja äänitapahtumia, ei ole mitään niin jännittävää kuin todella ensiluokkainen ääni. Yksi heistä on hollantilainen säveltäjä ja teknologi Paul Oomen, joka sanoo, että ääni on aina ollut hänen tapansa ”kuvitella”.

Nämä lapsuudenaikaiset tutkimusretket siitä, mitä hän pystyi kuulemaan, olivat lupaava alku elämänmittaiselle intohimolle, ja Oomen on omistanut uransa ihmisen ja heidän kohtaamansa äänimaailman monikerroksisen suhteen tutkimiseen.

    2018 lexus technology quote landscape 1920x1080 V2
    2018 lexus technology quote portrait

”[LAPSENA] HYRÄILIN MELODIOITA, JOTKA KEKSIN SPONTAANISTI, JA JOTKA HERÄTTIVÄT MIELIKUVITUKSESSANI ELOON ÄÄNIMAAILMAN MELODIAN TAKANA”

Paul Oomen, säveltäjä ja teknologi

”Kuuntelen, mitä tapahtuu äänten ja tilan välillä ja äänten ja oman kehoni välillä”, hän sanoo. ”Mitä enemmän erotat äänen tilassa aikaansaamia resonansseja ja heijastumia, sitä paremmin ymmärrät, että tuntemasi äänet muodostuvat täysin tällaisesta vuorovaikutuksesta, jotka johtuvat vuorovaikutuksesta ympäristön kanssa.

Oomen asuu ja työskentelee Budapestissa, jonne hän perusti Spatial Sound Instituten vuonna 2015. Hän keskittyi alun perin äänisuunnitteluun säveltämällä musiikkia teatteriin ja oopperaan, mutta vuonna 2007 hän suuntasi huomionsa tilan, äänen ja havainnoimisen tutkimiseen yrityksensä 4DSOUNDin kanssa. Hän loi tiiminsä kanssa lähes sata tilaääniprojektia ja keskittyi erityisesti kuuntelukokemuksen laajentamiseen.

    2018 lexus technology1 landscape 1920x1080 v2

”Mitä enemmän jalostamme kuuntelukokemustamme, sitä enemmän kuuntelemme spatiaalisesti”, hän selittää. ”Korkealuokkainen kuuntelukokemus tarkoittaa äänijärjestelmää, joka ei vedä huomiota itseensä vaan kiinnittää huomion ympäristöön, kuullen äänet osana ympäristöä ja liikkuen ympäristössä. Äänijärjestelmä on vain yksi elementti. Tilan suunnittelu, sen sisustus, sosiaaliset aspektit ja - eikä vähiten - äänisisältö ovat kaikki elementtejä, joiden pitää sopia yhteen, jotta kokemus olisi kokonaisvaltainen.

Oomenille tämä kokemus perustuu yhtä paljon kuuntelijan aktiiviseen osallistumiseen kuin laitteiden laatuun.

    2018 lexus technology3 landscape 1920x1080 v2

”Huomiointiaikamme on nykyisin niin lyhyt, että monien on vaikea löytää mielentilaa, jossa voi keskittyä johonkin, joka todella vaatii ”kuuntelemista”, hän sanoo. ”Jos haluamme jalostuneempia ja kokeellisesti haastavampia kuuntelukokemuksia, meidän tulisi aloittaa jättämällä pois melu ympäristöstämme. Muuten emme yksikertaisesti kuule mitään.”

Vaikka hän edelleen suhtautuu intohimoisesti musiikkiin, jota hän on säveltänyt lapsesta asti,ja vaikka hän on päivittäin monitasoisten äänikerrosten ympäröimä työssään ja vapaa-ajallaan, Oomen myöntää, että hän kuuntelee mieluiten rauhaa ja hiljaisuutta.

”Arjessani ääni, jota kaipaan eniten, on hiljaisuus”, hän myöntää. ”Hiljaisuus on tietenkin suhteellista, joten hiljaisuuden sijaan minun luultavasti pitäisi sanoa: vähemmän melua ja enemmän tilaa, jotta aistini voivat aueta ja hengittää ja alan kuulla enemmän.”

    2018 lexus technology2 landscape

PIONEERING SPIRITS

MENESTYKSEN ÄÄNI

Ylivertainen kuuntelukokemus voi muuttaa kaiken. Kaiuttimien sijainnista äänen laatuun kaikki kuunteluratkaisujen aspektit on suunniteltu Lexus-malleissa tarkasti hiotumman ja miellyttävämmän äänikokemuksen varmistamiseksi. Uusi taidemuoto muinaisesta perinteestä.