lda winner 1920 1080

BLOGI

HENRY GLOGAUN ”PORTABLE SOLAR DISTILLER” VOITTI VUODEN 2021 LEXUKSEN MUOTOILUPALKINNON

Uusi-Seelantilainen Henry Glogau, joka valmistui vastikään Kööpenhaminassa sijaitsevasta Royal Danish Academysta, on voittanut ”Portable Solar Distiller” työllään vuoden 2021 Lexuksen muotoilupalkinnon finaalin. Glogau valittiin kuuden finalistin joukkoon 66 eri maasta lähetetyn 2 079 hakemuksen joukosta.

Portable Solar Distiller käyttää auringonvaloa puhtaan juomaveden tuottamiseen saastuneesta vedestä tai merivedestä, ja se valittiin projektiksi, joka käsittää parhaiten ”muotoilua paremman huomisen puolesta” –ajatuksen, joka perustuu Lexuksen kolmeen avainperiaatteeseen: ennakointiin, innovointiin ja kiehtovuuteen.

Vastaanottaessaan palkintoa Henry Glogau sanoi: ”On suuri kunnia tulla valituksi tämän vuoden Grand Prix –voittajaksi, ja haluaisin kiittää tuomareita. Tarkastellessa finalistien ja projektien tasoa ja laatua, sekä saavutettua kehitystä, kuka tahansa meistä olisi voinut olla voittaja.

Haluaisin myös kiittää mentoreita. Eri alojen asiantuntijuudesta on todellakin ollut apua töiden lisäksi myös meille muotoilijoina. Me finalistit tulemme vaalimaan ajatuksia haastavia kysymyksiä ja keskusteluita, joita meillä oli, ja olimme todella onnekkaita päästessämme kokemaan niitä. Ja viimeiseksi, suuret kiitokset Lexukselle. On mahtavaa olla osa arvostettua palkintoa yhdessä yrityksen kanssa, joka on todella intohimoinen paremman huomisen muotoilusta, ja joka antaa tuleville muotoilijoille tukevan perustan, jolle tehdä tulevaisuuden muotoilut.”

Voittajan valinnan jälkeen tuomari Greg Lynn kommentoi: ”Onnittelut voittajalle. Kilpailun formaatti toimi erinomaisesti ja tarjosi mentorointiapua sekä resursseja, jotka antoivat mahtavien ideoiden kukoistaa. Voittaja oli yksi muotoilijoista, joka yllätti eniten alkuperäisestä hakemuksesta viimeisteltyyn työhön saakka. Voittajan määrätietoinen tavoite säilyi, samalla kun skaalautuvuus ja sosiaalinen toimivuus olivat esimerkillisiä. Työstä tuli viimeistellympi, toimivampi ja avoimempi prosessin aikana. Kyky tuottaa toimiva prototyyppi oli tärkeää kaikille osallistujille, mutta voittajalle se osoitti järjestelmän moninaisen potentiaalin, josta tuli paljon enemmän kuin tuote tai käytännön toteutus, sen sijaan se on kannettava ja käyttöönotettava infrastruktuuri.”

Kuutta tammikuussa valittua finalistia mentoroivat Joe Doucet, Sabine Marcelis, Mariam Kamara ja Sputniko!. Nämä neljä maailmanluokan tekijää opastivat heidät haasteiden läpi kohti prototyyppien suunnittelua. Mentorointiprosessi oli ”kerran elämässä” –kokemus, jolla on varmasti positiivinen vaikutus jokaisen finalistin uraan kansainvälisellä muotoilualalla.