lda winner interview 1920 1080

BLOGI

HAASTATTELUSSA VUODEN 2021 LEXUKSEN MUOTOILUPALKINNON VOITTAJA HENRY GLOGAU

Vuosittainen Lexuksen muotoilupalkinto järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2013 kilpailuna, joka tukee nousevia muotoilijoita mentoroinnilla ja rahoituksella auttaen realisoimaan osallistujien visioita paremmasta huomisesta. Tämän vuoden finalistit osoittivat erilaisia sosiaalisia ja ympäristöllisiä ongelmia, joita jokainen haastoi omalla ainutlaatuisella tavallaan.

Vuoden 2021 palkinnon voittajaksi valittiin Portable Solar Distillerin suunnitellut Uusi-Seelantilainen, tätä nykyä Tanskassa asuva Henry Glogau. ”Voittaminen ei ollut jotain, mihin olin keskittynyt”, Henry sanoo, ”mutta tämän vuoden voittajaksi nimeäminen on todellinen kunnianosoitus.” Hän osallistui kilpailuun maailmanluokan mentoreiden kanssa työskentelyn tarjoaman kokemuksen takia, sekä saadakseen mahdollisuuden tehdä visiostaan todellisuutta. ”On ollut todella uskomatonta, ei vain työlle vaan myös minulle muotoilijana, olla osa tätä koko prosessia mentoroinnista aina viimeistellyn työn kehitykseen.”

Henryn projektin tavoitteena oli tarjota juomakelpoista vettä, luonnollista valoa ja energiaa ylijäävistä suolakiteistä rannikoiden epävirallisiin asumuksiin. Hän tutustui haasteisiin, ja mikä tärkeintä, missä oli mahdollisuus hyödyntää asioita, mitä oli valmiiksi saatavilla näissä ympäristöissä. ”Itselleni oli kohtuullisen tärkeää ajatella, miten voisimme hyödyntää ekosysteemejä sen sijaan, että olisimme niitä vastaan”, hän selittää.

Henry matkusti maisteriopintojen aikana Chileen, missä hän vietti aikaa työskennellessään kansalaisjärjestön kanssa, joka auttoi torjumaan äärimmäistä köyhyyttä väliaikaisasuntojen avulla. ”Aloin ajatella suunnitelmaa, joka keskittyisi enemmän näissä elinympäristöissä asuvien ihmisten ympärille. Nämä yhteisöt, joilla ei ole pääsyä resursseihin, toimivat aitona motivaation lähteenä minulle ongelmien esiin tuomiseen.”, hän kertoo.

Sen sijaan, että hän olisi muotoillut ratkaisun vain yhtä sosiaalista haastetta varten, Henry päivitti hänen työtään kilpailun mentoreiden tarjoaman ohjeistuksen jälkeen ja kehitti Portable Solar Distillerin, joka poistaa vedestä suolan, jotta sitä olisi turvallista juoda. Kestävä ja passiivinen muotoilu valittiin voittajaksi tämän vuoden tuomariston toimesta, joka arvioi jokaisen finalistin kyvyn ennakoida, innovoida ja kiehtoa mielikuvituksellisilla ratkaisuilla. ”Henryllä oli yksinkertainen konsepti, ja hän teki siitä toteuttamiskelpoisen yhteisöille”, kanssafinalistit Gayle Lee ja Jessica Vea, jotka kehittivät Heartfeltin, pitkän matkan laitteen yksinäisyyden vastaiseen taisteluun, kommentoivat. Henryn Portable Solar Distiller ei vain tarjonnut suoraviivaista ja funktionaalista käyttäjäkokemusta, vaan se myös demonstroi kokonaisuudessaan yhteisön saamaa hyötyä.

Jokaisella finalistilla oli mahdollisuus kehittää työtään eri alojen mentorien tarjoaman asiantuntijuuden avulla. ”Paras neuvo mitä sain, oli, että kannattaa olla joustava eikä pelätä aloittaa muotoilua tyhjästä”, finalisti Alina Holovatiuk, jonka projekti InTempo keskittyi ihmisten tunteisiin sovelluksen ja puhelimen kuoren avulla stressitasojen vähentämiseksi, kertoo. ”Prosessin aikana opin rohkeutta uuden kokeilemiseen”, finalisti Kenji Abe, joka kehitti CY-BO:n, uuden sytologiasta inspiraatiota saaneen pakkausmateriaalin, lisää. ”Töillemme oleellista oli yksinkertaisuus ja matalateknologisuus. Jokaisen mentorin tarjoaman panoksen avulla pystyimme muuttamaan muotoiluyksityiskohtia parantaaksemme sitä”, Intsui Design, jonka projekti Terracotta Valley Wind keskittyi metroasemien jäähdytysjärjestelmään, sanoo. ”Minua rohkaistiin lähestymään tulevaisuuden töitä itsevarmuudella”, finalisti Irmandy Wicaksono, joka muotoili KnitX:n, funktionaalisia, elektronisia tekstiilejä, jatkaa.

Vuoden 2021 voittajalle Henry Glogaulle useiden ratkaisuiden löytyminen yhdestä käyttäjäystävällisestä, liikutettavasta työstä oli avain menestykseen. ”Moni näistä haasteista, kuten veden niukkuus, tulevat yleisemmiksi ongelmiksi, joita maailma kohtaa ei-niin-kaukaisessa tulevaisuudessa”, hän painottaa. ”Olen intohimoinen omavaraisen tulevaisuuden suunnittelua kohtaan.”