2018 lexus design hero

MUOTOILU

PIONEERING SPIRITS

Uusi taidemuoto muinaisesta perinteestä.

Ihminen on veistänyt puuta maailman alkuhämärästä asti valmistaen usein esineitä, jotka ovat yhtä primitiivisiä kuin ne ovat kiinnostavia - mutta monimutkainen japanilainen Yosegi-taide on huomattava poikkeus säännöstä.

Tämä herkkä ja työteliäs puukaiverruskoristelun muoto, jota on harjoitettu jo yli 400 vuotta ja joka tunnetaan myös japanilaisena intarsiana, käsittää eriväristen ja erilaatuisten puupalasten järjestelemistä tarkasti monimutkaiseksi mosaiikkikuvioksi.

    2018 lexus design1 landscape

Se on poikkeuksellisen monimutkainen prosessi, joka vaatii korkeaa osaamista ja kokemusta, mikä tarkoittaa, että tämän uniikin taidemuodon suosio on hiipunut viimeisen vuosisadan aikana.

Silti yksi mies on päättänyt paitsi jatkaa tämän muinaisen Yosegi-taiteen harjoittamista myös antaa sille nykyaikaisen tuulahduksen ja esitellä sen kauneutta maailmalle.

Ken Ota on laajasti tunnustettu modernin Yosegi-puunkäsittelyn mestari. Hänintohimoinen tämän käsityöammatin lähettiläs ja sitoutunut kunnioittamaan perinteisiä tekniikoita, joita on hiottu vuosisatojen ajan, ja myös innokas omaksumaan innovaatioita muodossa.

”Haluan jatkaa ja suojella perinnettä”, selittää Ota, joka työskentelee ateljeessaan Hakonessa Japanissa, Yosegin syntypaikassa. ”Jotta voin tehdä niin, minun on muututtava ja pysyttävä innovatiivisena. Ei ole kysymys ”kopioimisesta tai kopioiduksi tulemisesta”, vaan oman omaperäisyyteni harjoittamisesta.”

    2018 lexus design quote landscape
    2018 lexus design quote portrait 810x1080 v2

”HALUAN JATKAA JA SUOJELLA PERINNETTÄ”, SELITTÄÄ OTA, JOKA TYÖSKENTELEE ATELJEESSAAN HAKONISSA JAPANISSA, YOSEGIN SYNTYPAIKASSA. ”JOTTA VOIN TEHDÄ NIIN, MINUN ON MUUTUTTAVA JA PYSYTTÄVÄ INNOVATIIVISENA. KYSYMYS EI OLE ” KOPIOIMISESTA TAI KOPIOIDUKSI TULEMISESTA” VAAN OMAN OMAPERÄISYYTENI HARJOITTAMISESTA.”

Ken Ota, Yosegi-puunkäsittelijä

Yosegi-tuotteet ovat niin uniikkeja ja monimutkaisia, ettei niitä voida sarjavalmistaa, ja puu, joka valitaan kuhunkin käsintehtyyn tuotteeseen heijastaa läheisesti käsityöläisen tyyliä ja makua lähes signeerauksen tavoin.

Ota, joka kouluttautui vuosia alalleen ensin Saitaman ammattikorkeakoulussa ja sitten tunnetussa Atelier Kirossa Odawarassa, luo tuotteensa 25 eri puulajin valikoimasta, jonka hän itse henkilökohtaisesti kerää ympäri Japania vaeltaen aina Hokkaidosta Okinawaan.

Puu, jonka hän käyttää haluttuihin tuotteisiinsa (mukaan lukien laatikot, tarjottimet ja lasinaluset), on muutakin kuin vain raakamateriaalia, ja hän osoittaa erityistä kiitollisuutta ja arvostusta jokaista esinettä kohtaan.

    2018 lexus design2 landscape 1920x1080 v2

”Haluan kunnioittaa näistä katkaistuista puista otettua elämää”, hän sanoo. ”Se koskee myös muita asioita, mutta haluan pysyä kiitollisena sille, minkä otan. Jokaisella puulla on oma ainutlaatuinen muotonsa ja sekoituksensa, joka antaa vapauden ja mahdollisuuden ilmaisulle, mikä lopulta johtaa sen viehättävyyteen.”

Yksi Yosegin omalaatuisimmista piirteistä on se, että se on erittäin aikaa vievää ja vaatii poikkeuksellista kärsivällisyyttä, mikä on ristiriidassa nopeatahtisen digitaalisen maailman kanssa, jossa elämme. Ota on kuitenkin tyytyväinen rauhalliseen tahtiin, jota hänen työnsä vaatii, ja pitää sitä mahdollisuutena tutkia työnsä syvyyksiä taiteilijana.

”Ajalla ei ole mitään merkitystä”, hän sanoo. ”Voin ilmaista vain sillä, mitä minulla on sisälläni.”

    2018 lexus design3 landscape

PIONEERING SPIRITS

UUSI TAITEEN MUOTO MUINAISESTA PERINTEESTÄ

Lexus suhtautuu intohimoisesti innovaatioihin ja laadukkaaseen käsityötaitoon. Kunnioittaen tätä erityistä tekniikkaa, jolla luonnonpuuta muutetaan uusiksi kuvioiksi, Lexus vahvistaa jatkuvaa sitoutumistaan perinteen ja teknologian herkkään yhdistämiseen.