2020 lexus lda judges mentors hero 1920x1080 1

LEXUKSEN MUOTOILUPALKINNOT

LEXUKSEN MUOTOILUPALKINTO 2020 – TUOMARIT JA MENTORIT

Kahdeksas vuosi on nyt meneillään, ja Lexuksen muotoilupalkinnoista on tullut maailmanlaajuinen haku nouseville muotoilukyvyille. Ainutlaatuinen ohjelma on suunniteltu inspiroimaan muotoiluinnovaatioita parempaa huomista varten, ja sen vuosikilpailuun voi lähettää hakemuksia nyt. Lexus International on julkistanut tänään tämän vuoden Lexuksen muotoilupalkinnon tuomarit ja mentorit.

LEXUKSEN MUOTOILUPALKINTO 2020 TUOMARIT

 •     2020 lexus lda judge paola 810x1080 1

  PAOLA ANTONELLI

  MoMAn (NY) ARKKITEHTUURI- JA MUOTOILUOSASTON VANHEMPI KURAATTORI

  Paola Antonelli on Modernin taiteen museon arkkitehtuurin ja muotoilun vanhempi kuraattori sekä MoMAn tutkimus-ja kehitysosaston perustajajohtaja. Hänen tavoitteenaan on edistää muotoilun ymmärtämistä, kunnes sen positiivinen vaikutus maailmaan tunnustetaan universaalisti. Hän tutkii muotoilun vaikutusta jokapäiväiseen kokemukseen ottamalla mukaan usein huomioimattomat esineet ja käytännöt sekä yhdistämällä muotoilun, arkkitehtuurin, taiteen, tieteen ja tekniikan. Hän on kuratoinut näyttelyitä, kirjoittanut kirjoja, pitänyt luentoja kaikkialla maailmassa ja opettanut useissa kouluissa, kuten Harvard ja UCLA. XXII Triennale di Milanon restoratiivisen muotoilun idealle omistetun 2019 Broken Nature -näyttelyn jälkeen hän työstää MoMAssa helmikuussa 2020 avattavaa Material Ecology -näyttelyä, joka esittelee arkkitehti Neri Oxmanin töitä, sekä useita MoMAn tutkimus- ja kehityssalonkien uusia istuntoja. Lisäksi meneillään on kaksi kirjaa: kokoelma esseitä nykymuotoilusta ja Design Bitesista, sekä kirja maailman ruoista esimerkkeinä muotoilusta.

 •     2020 lexus design awards new judge simon humphries

  SIMON HUMPHRIES

  TOYOTAN JA LEXUKSEN GLOBAALI MUOTOILUJOHTAJA

  Simon Humphries on Toyotan ja Lexuksen globaalin suunnittelun johtaja. Hänet nimitettiin molempien brändien suunnitteluosaston johtoon vuonna 2018. Lexuksen globaalin suunnittelun johtajana Humphries pyrkii määrittelemään Lexuksen ainutlaatuiset arvot brändin filosofiana selkeällä kulttuurisella viittauksella Lexuksen japanilaiseen kulttuuriperintöön ja rakentamalla suunnittelusuunnan, jolla on merkitystä käyttäjille ympäri maailmaa.

  Humphries tuli yhtiön palvelukseen vuonna 1994. Hän on toiminut useissa johto- ja edistyneen suunnittelun tehtävissä, joista mainittakoon Lexus-brändin ikoniksi muodostuneen tunnusomaisen tiimalasisäleikön suunnittelu. Vuonna 2016 hänestä tuli ED2:n (Toyota Europe Design Development) presidentti. Siellä hänen tiiminsä johti liikkuvuuskonseptien, kuten Toyota e-Palette-konseptin, kehittämistä osana brändin siirtymistä “autoyhtiöstä” “liikkuvuusyritykseksi”. Humphries aloitti uransa suunnittelijana vuonna 1988, jolloin hänelle myönnettiin Royal Society of Arts Bursary -palkinto tuotesuunnittelusta Iso-Britanniassa. Palkinto toi hänelle mahdollisuuden työskennellä Sonylle, joka synnytti kipinän elämiseen ja työskentelyyn Japanissa. Vapaa-ajallaan Humphries harrastaa puusepäntöitä ja remontoi 100-vuotiasta vanhaa japanilaista maalaistaloa.

 •     2020 lexus lda judge john 810x1080 1

  JOHN MAEDA

  TEKNOLOGI / PÄÄKOKEMUSJOHTAJA, PUBLICIS SAPIENT

  John Maeda on amerikkalainen teknikko, muotoilija, insinööri, taiteilija, sijoittaja, kirjailija ja opettaja. Hänet nimitettiin äskettäin Publicis Sapientin, teknologian konsultoinnin ja viestinnän markkinointiryhmittymän Publiciksen, pääkokemusjohtajaksi. Hän on toiminut Automatticissa, joka on WordPress.comin emoyhtiö, riskipääomayhtiössä Kleiner Perkins, johtanut tutkimusta MIT:n Media Labissa ja toiminut Rhode Islandin muotoilukoulun presidenttinä. Esquiren yhdeksi "2000-luvun 75 vaikutusvaltaisimmasta ihmisestä" nimeämä Maeda hyödyntää monipuolista taustaansa MIT-koulutuksen saaneena insinöörinä, palkittuna suunnittelijana ja toimeenpanevana johtajana tuodakseen ihmiset ja ideat yhteen samalle tasolle. Hän on kirjoittanut useita ylistettyjä kirjoja, kuten The Laws of Simplicity and Redesigning Leadership, ja hänen seuraava kirjansa How to Speak Machine tulee saataville marraskuussa 2019. Hän on esiintynyt puhujana kaikkialla maailmassa, kuten Davosissa, Pekingissä, São Paulossa ja New Yorkissa, ja hänen puheensa TED-konferenssisarjassa ovat keränneet miljoonia katselukertoja.

 •     2020 lexus lda judge jeanne 810x1080 1

  JEANNE GANG

  ARKKITEHTI/PERUSTAJAJOHTAJA, STUDIO GANGIN KUMPPANI

  Jeanne Gang, FAIA, on kansainvälisesti tunnetun arkkitehtuuri- ja kaupunkisuunnittelutoimiston Studio Gangin perustaja ja kumppani. Hänet tunnetaan arkkitehtuurin tavanomaisten rajojen ylittävästä lähestymistavasta, joka asettaa etualalle yksilöiden, yhteisöjen ja heidän ympäristönsä väliset suhteet. Jeannella on monipuolinen, palkittu työportfolio koko Amerikassa ja Euroopassa. Siihen kuuluvat Chicagossa sijaitseva Aqua Tower, Yhdysvaltain luonnontieteellisen museon laajennus New Yorkissa ja Yhdysvaltojen uusi suurlähetystö Brasiliassa. TIME Magazine nimitti Jeannen, joka on MacArthur-stipendiaatti ja arkkitehtuuripraktiikan professori Harvardin Graduate Design Schoolissa, tänä vuonna yhdeksi maailman vaikutusvaltaisimmista ihmisistä. Lisäksi hän voitti tähän mennessä suurimman toimeksiantonsa: 2,2 miljoonan neliöjalan O'Hare Global -terminaalin.

LEXUS DESIGN AWARD 2020 -MENTORIT

 •     2020 lexus lda mentor joe 810x1080 1

  JOE DOUCET

  PERUSTAJA, JOE DOUCET X PARTNERS

  Muotoilija, yrittäjä, keksijä ja luova johtaja Joe Doucet on yksi halutuimmista Amerikassa tällä hetkellä työskentelevistä luovista kyvyistä. Valmistuttuaan Art Center Design College -oppilaitoksesta Doucet alkoi nopeasti viedä näkemyksensä tuotteisiin, huonekaluihin, ympäristöön ja tekniikkaan löytääkseen ratkaisuja päivittäisiin ja yhteiskunnallisiin haasteisiin muotoilun avulla. Hänen työnsä hybridisoi taitavasti toiminnan ja visuaalisen vetovoiman välittäen samalla merkityksen ja viestin eri tasoja. Doucet uskoo, että muotoilulla, ja mikä vielä tärkeämpää, muotoilijan ajatusprosessilla voi olla suurempi rooli innovaatioissa ja ongelmanratkaisussa sekä estetiikassa. Tällä hetkellä hänellä on lukuisia patentteja malleilleen ja keksintöilleen. Doucetin teoksia on esitelty maailmanlaajuisesti mukaan lukien Lontoon muotoilumuseo ja Saint-Etiennen Biennale International Design. Hän on saanut useita kansainvälisiä palkintoja, kuten muotoilun innovaation World Technology -palkinto ja useita Good Design -palkintoja. Surface Magazine -lehti nimesi hänet kaikkien aikojen ainoaksi AvantGuardian for Designiksi (muotoilun edelläkävijäksi). Vuonna 2017 Doucet nimettiin Smithsonian Cooper-Hewitt National Design Award -palkinnon 2017 voittajaksi tuotesuunnittelijana – mikä on korkein kunnia hänen alallaan. Yrittäjänä Doucet on luonut ja käynnistänyt lukemattoman määrän yrityksiä, joiden tarkoituksena on tehdä maailmasta parempi paikka muotoilun kautta, mukaan lukien OTHR ja Citizen A.

 •     2020 lexus lda mentor shohei 810x1080 1

  SHOHEI SHIGEMATSU

  KUMPPANI JA JOHTAJA, OMA NEW YORK

  Shohei Shigematsu liittyi OMAan vuonna 1998 ja on johtanut New Yorkin toimistoa vuodesta 2006 ja tullut kumppaniksi vuonna 2008. Hän on äskettäin saanut valmiiksi Sotheby'sin New Yorkin pääkonttorin, ylellisten San Franciscon ja Miamin korkeiden tornien korjausrakennuksen sekä OMAn ensimmäisen maanpäällisen rakennuksen New Yorkissa asuinkompleksissa osoitteessa 121 East 22nd Street. Sho on tuottanut menestyksekkäästi suunnitelmia kulttuuritapahtumiin, kuten Quebecin kansalliseen Beaux-taidemuseoon ja Faena Arts Centeriin Miami Beachissä. Parhaillaan meneillään on Buffalon Albright-Knox-Gundlach-taidemuseon laajennus ja uuden museon toinen rakennus. Lisäksi Sho on suunnitellut näyttelyitä Pradalle, Venetsian arkkitehtuuribiennaalille, Metropolitan Art Museumille, Park Avenue Armorylle ja Diorin ensimmäiselle Yhdysvaltain retrospektiiville Denverin taidemuseossa sekä Dallasin taidemuseolle. Hän valvoo OMAn projekteja Japanissa, mukaan lukien uusi yrityskeskus Fukuokassa (2020) ja OMAn ensimmäinen monikäyttöinen torni Tokiossa Mori Building Co, Ltd:lle (2022).

  Sho toimii muotoilukriitikkona Harvardin Graduate Design Schoolissa, ja hän on luennoinut TED- ja Wired Japan -konferensseissa sekä yliopistoissa ympäri maailmaa.

 •     2020 lexus lda mentor philippe 810x1080 1

  PHILIPPE MALOUIN

  JOHTAJA, PHILIPPE MALOUIN STUDIO

  Brittiläis-kanadalainen Philippe Malouin on valmistunut muotoilijaksi Design Academy Eindhovenista. Lisäksi hän on opiskellut Pariisissa École Nationale Supérieure de Création Industriellessä ja Montrealin yliopistossa. Työskenneltyään englantilaiselle suunnittelijalle Tom Dixonille hän avasi oman studionsa vuonna 2008. Philippe on yös opettanut Lontoon Royal College of Artissa vuosina 2012–2015. Lisäksi hän on arkkitehtuuri- ja sisustussuunnittelutoimiston POST-OFFICEn johtaja. Hänen monipuoliseen portfolioonsa kuuluu pöytiä, mattoja, tuoleja, valaisimia, taide-esineitä ja installaatioita. Philippen asiakkaita ovat muun muassa SCP, Marsotto Edizioni, Resident, OTHR, Hem, Ace-hotelli, Matter-Made, Established & Sons, Roll & Hill, 1882 ltd., Kvadrat, Umbra Shift, Caesarstone, IZÉ, Swarovski, Bloomberg, Aesop, Touch Digital. Philippeä edustaa New Yorkin Salon 94 Design -galleria. Hän on äskettäin voittanut Wallpaper*-lehden Vuoden suunnittelija -palkinnon. Philippe asuu Lontoossa ja työskentelee siellä muotoilustudiossaan.

 •     2020 lexus lda mentor bethan 810x1080 1

  BETHAN GRAY

  LUOVA JOHTAJA

  Lontoossa toimiva Bethan Gray on yksi Ison-Britannian tunnetuimmista huonekalu- ja kodinkonemuotoilijoista, ja hänelle on myönnetty neljä brittiläistä Elle Decoration -muotoilupalkintoa, mukaan lukien himoittu Best British Designer. Hänen työnsä on laajasti esillä kansainvälisessä mediassa, ja hänellä on ollut näyttelyitä Lontoossa, Milanossa, Pariisissa, New Yorkissa ja Dubaissa.

  Bethanin esi-isät matkustivat uskomattomaan matkan yli mantereiden – Bethan on sittemmin vieraillut useissa paikoissa, joiden kautta he kulkivat, rakkaudesta matkustamiseen, taiteeseen ja kulttuuriin. Tänään hänen tehtävänään on antaa nykyajan merkitys näiden alueiden perinteisille tekniikoille – pitää sekä kulttuurin narratiivit että käsityötaidot hengissä. Hän uskoo tarinankerronnan voimaan käsityön ja muotoilun kautta ja on perustanut keskinäiseen luottamukseen ja kunnioitukseen perustuvia yhteisyrityksiä, jotka tukevat yli 400 käsityöläistä ympäri maailmaa.

  Vuonna 2008 perustettu Bethan Gray Design luo ylellisiä käsintehtyjä huonekalu- ja kodintarvikekokoelmia, joita myydään maailmanlaajuisten jälleenmyyjien, kuten Harrodsin, Libertyn, Lane Crawfordin, kautta. Omassa Lontoon-toimistossaan hän vaalii, yhdistää ja rohkaisee uusia muotoilukykyjä ja mentoroi tulevia naismuotoilijoita. Äskettäin hän on käynnistänyt käsityöläisnaisten palkinnon Cardiff Metropolitan -yliopiston kanssa, jonka kunniajäsen hän on.